Как да облекчим симптомите на диабета по естествен начин

симптоми на диабет

Много хора трябва да се справят с различни заболявания, чиято хронична клинична картина може драстично да промени качеството на живот. Едно от най-често срещаните заболявания в света е диабетът. Това състояние се характеризира с повишени нива на глюкоза в кръвта. Диабет тип 1 и тип 2 са социално значими заболявания, тъй като все повече хора по света страдат от тях. Медицински експерти обясняват, че глюкозата е важна за човешкото тяло, защото стимулира производството на енергия. Този процес протича във всяка клетка на човешкия организъм. Освен това глюкозата се нуждае от достатъчно количество инсулин (хормонът, който се синтезира от така наречените бета клетки на панкреаса). Този хормон е изключително важен, тъй като контролира нивата на кръвната захар в организма и ги понижава след прием на храна. В случай, че са засегнати някои от изброените по-горе процеси, говорим за диабет. Това хронично заболяване е резултат от намалено производство на инсулин в панкреаса.

Понастоящем постиженията на медицинската наука правят възможно хората, страдащи от диабет тип 1 и 2, да живеят нормално. За тази цел има специфични правила, които трябва да се вземат предвид. Като цяло те включват здравословна диета за диабет, лекарства и други методи, които могат успешно да облекчат и контролират всички неприятни симптоми на диабет. В следващата статия ще ви разкрием полезна информация за натуралните билки и полезни съвети, които можете да опитате, за да подобрите здравословното си състояние. Ако искате да научите за други теми, свързани с красотата и здравето, погледнете тук.

Какво е диабет – симптоми и подробности? Има ли специфични причини за диабет, които можем да избегнем, като променим начина си на живот? Как да осигурим работещо лечение на диабет тип 2? Можем ли да консумираме някои естествени продукти, за да контролираме болестта и да контролираме нивата на кръвната захар?

Диабет – какво е това – характеристики

Диабет – какво е това

Терминът захарен диабет описва хронично метаболитно-ендокринно разстройство, предимно на въглехидратния метаболизъм. Причинява се от значителен инсулинов дефицит или намалена инсулинова чувствителност. Хроничното състояние води до постоянно повишени нива на кръвната захар (хипергликемия) и някои остри и хронични усложнения. Диабетната кетоацидоза и хипогликемията са често срещани остри и съдови и нервни увреждания са най-важните хронични усложнения на заболяването. Освен това медицинските специалисти обясняват, че диабетът засяга целия метаболизъм, с изключение на въглехидратите, също протеините и мазнините. Въпреки че има и други видове диабет, на разговорен език, когато казваме „диабет“, имаме предвид захарен диабет, поради несравнимо по-високата му честота от другите видове. Най-често срещаните видове са диабет тип 1 и тип 2.

Терминът идва от древногръцки език и се отнася до заболявания, свързани с прекомерна загуба на течности и/или специфични метаболитни продукти през бъбреците. Етимологията на името идва от старогръцката дума „διαβαίνω“ – „проход“. За щастие има различни работещи биопродукти, които могат да помогнат за контролиране на нивата на кръвната захар. С други думи, има специфични добавки, които значително облекчават всички симптоми на диабет. Капсулите Diaform+ могат успешно да постигнат това, без да причиняват странични ефекти и противоречия.

Знаете ли, че…?

В древни времена лекарите проверявали за диабет, като предписвали дегустация на урина, за да установят дали има сладък вкус. Хората, извършили проверката, са наречени „дегустатори на вода“. Други диагностични мерки включват проверка дали урината привлича мравки или мухи.

Типове диабет – най-често срещаните вариации, рискови фактори

Типове диабет

Захарният диабет е хронично заболяване, което се проявява основно с 2 конкретни вариации. Това са диабет тип 1 и тип 2. Всеки от тях има свои собствени характеристики и спецификации, които изискват различно лечение на диабет и диабетна диета.

 1. Диабет тип 1 – диабет тип 1 е хронично заболяване, което засяга способността на организма да преобразува глюкозата, която идва от храната, в енергия. В повечето случаи диабет тип 1 се развива в ранна възраст и често се диагностицира в детството. Заболяването започва, когато имунната система атакува клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин, хормонът, който помага за превръщането на глюкозата в енергия за клетките на тялото. Без ежедневни инсулинови инжекции хората, живеещи с диабет тип 1, не биха могли да оцелеят.
 2. Диабет тип 2 – диабет тип 2 е вид заболяване, при което пациентът е инсулинонезависим. Като цяло това състояние се проявява в зряла възраст и представлява метаболитно разстройство, характеризиращо се с високи нива на глюкоза в кръвта, инсулинова резистентност и ниско производство на инсулин в организма. Диабет тип 2 е различен от тип 1. Класическите симптоми на диабет включват прекомерна жажда, повишен глад и често уриниране. Диабет тип 2 представлява 90% от случаите на диабет, като останалите 10% са свързани основно с диабет тип 1. Затлъстяването се счита за основна причина за диабет тип 2 при хора, които са генетично предразположени към заболяването.

Тук можете да намерите списък с най-честите причини за диабет:

 • Наднормено тегло;
 • Наследствена предразположеност;
 • Високо ниво на холестерол в кръвта;
 • Хронично високо кръвно налягане;
 • Раждане на плод с тегло над 4 килограма;
 • Сърдечно-съдови заболявания.

Полезни съвети за контролиране и намаляване на симптомите

контролиране и намаляване на симптомите, кръвна захар

В следващите параграфи ще ви покажем някои работни методи, които могат значително да неутрализират всички неприятни симптоми на диабет. Важно е да запомните, че някои здравословни промени в ежедневния ви начин на живот могат да бъдат ключът към провеждането на надеждно лечение на диабет тип 2. Освен това ви съветваме да комбинирате тези полезни практики с редовния прием на мощна биодобавка с доказана ефективност и свойства. Например, можете да опитате Inspilar.

Здравословно хранене – Диагнозата „диабет“ не означава, че трябва да се подложите на диабетна диета, която е лишена от въглехидрати. Напротив, ежедневното ви меню трябва да включва разнообразни храни.

Ето най-полезните от тях:

 • Яжте пълнозърнест хляб, зеленчуци и плодове;
 • Ограничете наситените мазнини и холестерола, т.е. от животински произход;
 • Консумирайте повече храни, богати на ненаситени мастни киселини;
 • Намалете солта в ястията си;
 • Избягвайте ежедневната консумация на сладкарски изделия и безалкохолни напитки, съдържащи захар (пийте ги само в случай на хипогликемия);
 • Намалете консумацията на алкохол – не забравяйте, че той също повишава нивата на кръвната захар.
 • Физическа активност – Контролът на теглото е част от терапевтичния режим на диабет и затова балансираната диета трябва да се комбинира с редовни упражнения, защото намалява стреса, повишава енергията и подобрява общото състояние. Повишената физическа активност има способността да укрепва организма и да осигурява висококачествено лечение на диабет. Той също така контролира нивата на кръвната захар чрез намаляване на инсулиновата резистентност, както и кръвното налягане и нивата на холестерола в кръвта. Проверете нивото на кръвната си захар преди и след тренировка. Освен това не започвайте тренировки, ако кръвната Ви захар е над 16 mmol/l или под 4 mmol/l. Винаги носете пакетчета захар или захарни бонбони, които да вземете със себе си в случай на хипогликемия. Не забравяйте да загрявате бавно за 5-10 минути, включително упражнения за разтягане преди всяка тренировка. Ако не сте тренирали известно време, започнете бавно и постепенно увеличавайте натоварването. Пийте повече вода по време на тренировка.
 • Контрол на заболяванията – поради факта, че различните видове диабет могат да причинят инфекция и други заболявания, е подходящо да проведете лечението на диабета – инсулин или антидиабетно средство. Освен това трябва да запомните, че инфекциите могат да причинят повишаване на нивата на кръвната захар. Препоръчително е да пиете повече течности, особено ако имате диария – важно е да избягвате дехидратацията. Ако имате треска или не се чувствате добре повече от 24 часа, трябва да се свържете с Вашия лекар. Можете също да опитате добавка на биологична основа, за да неутрализирате причините за диабет. Например, помислете за използването на чай DiaTea. Това са органични капсули със 100% натурален състав.

Мощните билки могат да контролират диабета – списък и подробности

билки за контролиране на диабета

Повечето хора, които страдат от захарен диабет, знаят, че наличните лекарства за това заболяване могат да облекчат симптомите, но на определена цена. Много лекарства са склонни да предизвикват различни неприятни странични ефекти и противопоказания. Ето защо нашият екип реши да направи специален списък от естествени продукти, които могат да ви помогнат да премахнете симптомите на диабет, без да страдате от странични ефекти. Можете да включите следните билки в ежедневната си диета за диабет, за да подобрите здравословното си състояние и да се чувствате много по-добре.

Списъкът включва следните билки:

 • Женшен – учените вярват, че това растение може да осигури надеждно и 100% естествено лечение на диабет тип 2, тъй като ефективно увеличава производството на инсулин в тялото. Освен това женшенът успешно понижава нивата на кръвната захар след хранене. Трябва да запомните обаче, че не трябва да комбинирате употребата на женшен с лекарства като варфарин;
 • Чесън – този популярен биопродукт проявява множество полезни свойства. Причината за това е високата концентрация на алицин. Това вещество показва значителна хипогликемична активност. Чесънът също има силно кардиопротективно и антимикробно действие. Можете да го консумирате всеки ден без никакви притеснения.
 • Боровинка – плодът съдържа голям брой специфични антиоксиданти, които се наричат ​​антоцианини. Те имат способността да укрепват стените на кръвоносните съдове, като по този начин засилват кръвообращението. Освен това боровинките могат да изграждат съединителна тъкан поради съдържащите се в тях антоцианини. Ето защо този плод се счита за един от най-добрите природни продукти за лечение на диабет;
 • Алое Вера – не много хора са наясно с факта, че наред със своите регенериращи кожата свойства, Алое Вера може да контролира и нивата на кръвната захар. Растението е богато на антиоксиданти, които осигуряват възстановяване и защита на бета клетките в панкреаса. Всичко това нормализира производството на инсулин в организма;
 • Сминдух – Има научни доказателства, че семената на сминдух помагат за понижаване на нивата на кръвната глюкоза, като забавят разграждането и усвояването на въглехидратите в чревния тракт. Това забавя отделянето на глюкоза в кръвта и намалява риска от внезапно повишаване на нейната концентрация;
 • Джинджифил – тази популярна билка се използва в традиционните медицински практики на различни народи. Може значително да намали нивата на кръвната захар. Може също така да намали инсулиновата резистентност при пациенти, които страдат от диабет тип 2;
 • Розмарин – различни медицински учени са склонни да го наричат ​​естествено лечение на диабет, защото е в състояние да поддържа нормални нива на глюкоза и холестерол. Освен това розмаринът предпазва от сърдечно-съдови заболявания и прекомерно наддаване на тегло. Смята се, че подобрява чернодробната гликолиза и окисляването на мастни киселини.

През последните години учените все повече изследват различни билки и добавки, за да определят дали могат да бъдат полезни при лечението и контрола на кръвната захар при диабет. Такива билки и добавки могат да бъдат изключително полезни за хора с преддиабет или диабет – особено диабет тип 2. В този контекст ви съветваме да комбинирате различни екстракти и да прецените кои от тях работят най-добре за вас.

Нивата на кръвната захар могат да бъдат контролирани – зависи от вас

диабет, нива на кръвната захар

Всеки знае, че диабетът е състояние, което е необратимо и влияе върху нивата на кръвната захар и инсулина в организма. Най-доброто лечение на диабет включва промени в начина на живот и лекарства. Но някои добавки, като билки и други натурални продукти, също могат да имат благоприятен ефект. В комбинация с конвенционалното лечение, те осигуряват облекчаване на симптомите и намаляват риска от усложнения. Те са особено ефективни при хора, които са в преддиабетно състояние. Това ще поддържа нормални нива на кръвната захар и ще предотврати появата на различни неприятни симптоми.

>>За още интересни статии посетете нашия блог!<<

Емилия Йорданова

Leave a Reply