Идеи за естествено лечение на кръвното налягане

Как да контролирате ефективно кръвното налягане – идеи за естествено лечение и полезни съвети

Според медицинските източници на знание, кръвното налягане е налягането на циркулиращата кръв върху стените на кръвоносните съдове. Без допълнително уточняване, използването на термина „кръвно налягане“ обикновено се отнася до налягането в големите артерии в кръвоносната система. Обхватът на този индикатор трябва да се поддържа в оптимални граници. Ако се повиши, могат да възникнат различни рискове за здравето. Хроничната висока стойност на кръвното налягане се нарича хипертония. Неконтролираното високо кръвно налягане е една от водещите причини за опасни усложнения. Наред с лекарствата (в случай, че Вашият лекар прецени, че е необходимо), има различни природни методи и полезни съвети, които можете да следвате стриктно, за да контролирате здравето си по по-добър начин. Много хора страдат от хипертония.

Въпреки че има тенденция да засяга предимно по-зрялата част от населението, младите хора също не са извън риск. Към момента конкретните причини за хипертонията са неизвестни, тъй като съществуват различни външни фактори, които могат да предизвикат развитието на заболяването. Повечето лекари споделят мнението, че няма много симптоми на хипертония, които биха могли да показват настъпването на здравословното състояние. Все пак това не означава, че не можете да следите състоянието си редовно. За целта е препоръчително от време на време да се прави измерване на кръвното налягане. Това е най-добрият начин да научите за текущия си диапазон на кръвно налягане. Освен това има много налични и работещи начини за провеждане на успешно лечение на хипертония, като се използват само натурални продукти и се следват здравословни съвети.

Можете също така да разчитате на някои естествени и доказани добавки, които могат да ви помогнат да подобрите цялостното си здравословно състояние. Например, Welltone е иновативно и работещо решение, което ефективно неутрализира всички симптоми на хипертония. Ако искате да научите повече полезна информация, прочетете следващата статия, за да научите по тази тема. За други съвети за здраве и красота вижте тук.

Какво е високо кръвно налягане – най-честите симптоми на хипертония? Какво причинява високо кръвно налягане – рискови фактори и възможни последствия? Как да се предпазим от високо кръвно налягане – лечение и полезни съвети? Има ли ефективна диета за високо кръвно налягане?

Интересен факт

Като цяло високото кръвно налягане се счита за налично, ако стойността е над 140/90 mmHg, измерена в лекарски кабинет. Ако кръвното Ви налягане е между 120/80 и 140/90 mmHg, може да сте изложени на риск от развитие на хипертония в бъдеще. В този случай е препоръчително да предприемете подходящи стъпки, съгласувани с Вашия лекар, за да го контролирате. Някои от тях включват специфична диета, редовни упражнения, лекарства или естествени добавки срещу хипертония.

Какво е хипертония – причини и възможни последствия

кръвно

Female doctor listens to senior woman’s heart during medical exam.

При всеки удар сърцето изпраща значително количество кръв към артериите в тялото. Явлението, при което налягането при изпомпването на сърцето е по-високо от нормалното, се нарича високо кръвно налягане. В случай, че това състояние се среща по-често, то може да се развие в хронично високо кръвно налягане. Това е хипертония.

Има две стойности, които определят дали кръвното Ви налягане е високо:

 • Систолично кръвно налягане – това е налягането, което се получава, когато сърцето ви изпомпва кръв.
 • Диастолно кръвно налягане – съответства на налягането в покой между две сърдечни контракции.

Нормалното кръвно налягане обикновено се счита за 120/80 mmHg. Първото число е систолично, а второто е диастолично. Хипертонията обикновено няма симптоми, което означава, че единственият надежден начин за измерване е използването на апарат за кръвно налягане. Ако този метод разкрие, че стойностите имат тенденция да се повишават, тялото ви трябва да може да усети разликата. В случай на хронично високо кръвно налягане (хипертония) има много потенциални последици, които могат да възникнат. Някои от тях включват увреждане на сърцето, бъбреците и мозъка. Някои от тези ефекти могат да бъдат животозастрашаващи. Ето защо лечението на хипертония трябва да присъства. Някои фактори играят значителна роля за повишаване на кръвното налягане. Те са тясно свързани с различни лоши навици. За щастие можете да ги промените ефективно, за да предотвратите развитието на хипертония.

Основните причини за хипертония са:

 • Затлъстяване;
 • Прекомерна консумация на алкохол;
 • Висок прием на натрий;
 • Прием на определени лекарства;
 • Заседнал начин на живот.

Освен тези фактори важни са и гените. Някои медицински изследвания показват, че хипертонията е наследствена. Каквато и да е причината обаче, естествените лекарства, диетата за високо кръвно налягане и други промени в здравословния начин на живот могат да ви помогнат значително да подобрите състоянието си и да контролирате стойностите си.

Полезни съвети за справяне с хипертония

справяне с хипертония

Нашият екип събра и поръча конкретен списък, който представя най-добрите практики и съвети, които можете да опитате да следвате, за да контролирате диапазона на кръвното си налягане. Прочетете следните препоръки и изберете тези от тях, които ви подхождат най-много. Не забравяйте, че всички тези методи могат да ви помогнат да се справите с неприятните симптоми на хипертония.

 • Диета за високо кръвно налягане – повечето опитни лекари, специалисти в областта на сърдечно-съдовата система, препоръчват здравословна и добре балансирана диета с ниско съдържание на сол. Това е сред най-добрите начини за предотвратяване на високо кръвно налягане. Прекомерният прием на сол има тенденция да свива кръвоносните съдове, което от своя страна повишава налягането. За да намалите този ефект, трябва да ядете повече храни като калий, тъмни листни зеленчуци, кисело мляко, картофи, риба и банани. Всички те имат способността да насърчават по-интензивното отделяне на сол и вода от бъбреците и следователно да намаляват кръвното налягане. Промените в диетата обаче носят реални ползи за здравето, защото водят до стабилна и полезна загуба на тегло.
 • Активен начин на живот – Много е важно хората, които изпитват симптоми на хипертония, да водят активен начин на живот, тъй като физическата активност има положителен ефект не само върху кръвното налягане, но и като цяло. Например, затлъстяването е основна причина за високо кръвно налягане, така че редовните тренировки ще ви помогнат да поддържате нормално тегло. Освен това това ще подобри здравето на сърцето ви. Изберете дейности като скандинавско ходене, колоездене, джогинг и др.
 • Намаляване на стреса – специалистите смятат, че има два вида стрес – полезен и вреден. Първият тип може да ни предупреди за шум или конфликт и е нашата естествена реакция, която стимулира ежедневните дейности. Наличието на вреден стрес, особено ако е постоянен, може да доведе до много сериозни здравословни последици, защото повишава кръвното налягане и ускорява дишането. Освен това високите нива на стрес причиняват мускулно напрежение. Ето защо е много важно да се извършват превантивни депресивни дейности като умствена релаксация, медитация и йога.
 • Измерване на кръвното налягане – Лесно е да се игнорира измерването на кръвното налягане, тъй като няма големи симптоми или признаци на високо кръвно налягане. Единственият начин да разберете дали кръвното Ви налягане е високо е да го измервате редовно. Това ще помогне на вас и вашите здравни специалисти да наблюдавате диапазона на кръвното си налягане и да следите всички промени, които могат да повлияят негативно на вашето здраве. При избора на уред за измерване на кръвно налягане у дома, трябва да се наблегне на точността. Уредът трябва да отговаря на препоръките на Европейското дружество по хипертония и стандартите за професионално медицинско оборудване.
 • Направете си график за приемане на лекарства – в случай, че Вашият лекар Ви е предписал лекарства за лечение на високо кръвно налягане, опитайте се да изградите точен график за приема им. Не пропускайте да получите дневната си доза и се опитайте да не ги приемате по различно време. Това ще бъде най-ефективно и кръвното Ви налягане няма да надхвърли нормалните граници.

7 мощни природни средства за лечение на високо кръвно налягане

лечение на високо кръвно налягане

Тук ще споделим с вас някои от най-полезните храни и естествени вещества, които могат да ви помогнат да премахнете всички симптоми на хипертония. Всички избрани продукти имат доказани свойства, защото съдържат важни витамини и минерали, които поддържат стабилното ни здравословно състояние.

Естествените средства за лечение на хипертония са:

 • Чесънът – това е много популярна естествена съставка, която се използва най-често в кухнята, но е много полезна в борбата с причините за хипертония. Много хора знаят за това и ядат по една скилидка чесън на ден. Това количество е напълно достатъчно. Можете също така да намерите капсули с чесън на прах в магазините, ако не харесвате вкуса на естествената съставка;
 • Зехтин – има много доказани свойства и ползи за здравето. Едно от тях е, че зехтинът значително подобрява функцията на кръвоносната система. Освен това може да понижи нивата на лошия холестерол (LDL). Веществото е 100% органичен източник на мононенаситени мастни киселини, които са чудесни за здравето;
 • Сушени кайсии – тази вкусна естествена пустиня съдържа множество ценни вещества като калий, бета-каротин, желязо и фибри. Този богат коктейл от полезни природни вещества има свойството бързо и трайно да намалява кръвното налягане. Освен това е доказано, че кайсиите подобряват кръвообращението и по този начин подпомагат нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система;
 • Черен шоколад – тук трябва да се насочите към продукти с по-висок процент какао, защото това определя полезността на шоколада. Ако искате ефективно да премахнете симптомите на хипертония, трябва да изберете шоколад, който съдържа поне 70% какао и без добавена захар. Добре известен факт е, че какаото съдържа флавоноиди, които са естествени антиоксиданти, които понижават диапазона на кръвното налягане;
 • Ленено семе – препоръчителната дневна доза е около 4 супени лъжици ленено семе. Това е напълно достатъчно за поддържане на здравословна диета с висока кръвна захар. Натуралният продукт съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини. Те имат изключително важна роля за поддържане на стабилно здраве на сърцето и кръвоносните съдове. Лененото семе също намалява нивата на лошия холестерол;
 • Овес – продуктът ефективно контролира нивата на холестерола в кръвта, като по този начин елиминира една от основните причини за хипертония. Тази органична храна е подходяща за здравословна закуска, тъй като можете да я приготвите, както предпочитате;
 • Ананас – този плод има невероятни диуретични свойства, които осигуряват висококачествено лечение на високо кръвно налягане. Можете да консумирате ананас под формата на сок или да го нарежете на филийки и да го ядете директно. Силно ви съветваме да не добавяте захар, защото това може да доведе до значително наддаване на тегло. И това е един от факторите, които причиняват неприятни симптоми на хипертония.

Надяваме се, че цялата информация, която събрахме за вас в тази статия, ще ви помогне да разберете и оцените по-добре рисковете и последствията, свързани с високото кръвно налягане. Най-добрият ни съвет е да водите по-здравословен начин на живот, за да стабилизирате състоянието си и да избегнете неприятни симптоми. Освен това можете да комбинирате активен начин на живот и здравословна храна с редовната употреба на биопродукт срещу хипертония. Например, капсулите CardiForm осигуряват ефективна превенция срещу високо кръвно налягане.

Бъдете човекът, който контролира вашето здраве!

здраве на сърцето ниско кръвно налягане

Вие сте единственият човек, който може да се грижи най-добре за собственото си здраве. Важно е никога да не забравяте този факт, защото това може да ви помогне да избегнете опасни заболявания и проблеми. Разберете какво е интересно за вас и го използвайте, за да сте сигурни, че цялостното ви състояние е стабилно и безопасно. Бъдете по-активни физически и заемете положително отношение към ежедневните си задачи, за да намалите нивото на стрес. Освен това яжте непреработена храна и редовно проверявайте Вашия лекар, за да получавате актуализации относно здравословното Ви състояние.

>>За още интересни статии посетете нашия блог!<<

Емилия Йорданова

Leave a Reply