5 Продукта за Справяне с Гъбичките на Ноктите и Краката

гъбички, гъбична инфекция

Лято е! У всеки от нас напира неудържимият порив да сложи в един сак чифт бански, няколко тениски и шорти и да зашляпа с бодра крачка към плажа. Там, обаче, може да ни чака и не толкова приятна компания. Чували ли сте за кандидозата? Така учените наричат различните видове гъбични инфекции. Тези по кожата и ноктите на краката носят звучното латинско наименование Tinea pedis и онихомикоза. Ако вече сте заразени с тях, можете да се опитате да подобрите състоянието на дермата чрез прилагането на етерични масла. Подходящите за целта са описани детайлно в книгата на Рика В. Гади „Етерични масла при гъбички на краката“.

Или пък да опитате някое от многото работещи средства за възстановяване на микотична кожа, които съвременния пазар предлага. Повечето имат изцяло натурален състав. Добро предложение е рол-он стик крема Exodermin. Можете и да включите повече здравословни подправки, като джинджифил, в менюто си. Той е повече от чудесен и за профилактика на простатната жлеза. Истината е, че микотичните инфекции не са единствения често срещан проблем на кожата след навършването на 30. За да ги преборите, правете повече здравословни нутрицистични комбинации, които ще ви помогнат и да се вталите без диети.

Как да се справим с гъбичките по ноктите и кожата на краката по естествен път? Необходимо ли е да ходим на посещение при дерматолог? Сериозни за здравето инфекция ли е кандидозата? Кои са най-добрите натурални противомикотични средства? Как да се предпазя от микоза?

Научете отговорите на този и още много въпроси в статията по-долу!

Какво Са Гъбичките по Кожата и Ноктите на Краката?

гъбички по нокти, крака

Гъбичките по ноктите (Tinea pedis/Онихомикоза) не са считани за сериозен здравословни проблеми. Но онихомикозата може да съсипе външния вид на ноктите и да причини болка. Бактериите буквално повдигат нокътя от нокътното легло. И е трудно да се отървете от тях. Експертите съветват да ги считаме за състояние, което трябва да се управлява, а не да се лекува. Данни на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че ½ от хората по света са били, или ще бъдат носители на инфекцията.

А как гъбичките заразяват ноктите и кожата на краката ни? Онхомикозата, или гъбичната инфекция на ноктите на краката, е инвазия от микроскопичен организъм. Той процъфтява в топла и влажна среда. Микотичните спори са във въздуха и растат, ако кацнат на възприемчива повърхност. Те се хранят с тъканите, като се събират в дермата под нокътя.

С течение на времето нокътът се сгъстява и може да се повдигне от нокътното легло, тъй като гъбичните остатъци се натрупват. След като това вече се е случило, той няма да се прикрепи обратно. Нито пък ще може да бързо да израсте нова роговица. Но как да действаме превантивно срещу микозата?

Ето няколко бързи съвета:

 • Не ходете боси в обществени бани, басейни или фитнеси.
 • Често сменяйте чорапите си.
 • Носете обувки и бельо от естествени материи.
 • Поддържайте отлична хигиена на краката.
 • Консумирайте много имуностимулиращи продукти.

А ето и 5 продукта от бита за справяне с гъбичките по кожата и ноктите на краката.

#1. Черен Чай – Чудесен за Повече Енергия и Премахване на Онихомикоза!

черен чай

Накисването на краката в обикновен чай също може да бъде полезно при лечение на гъбички по ноктите или краката. Но черният чай съдържа танинова киселина, която изсушава стъпалата. Така тя убива бактериите и помага за затварянето на порите на стъпалото, за да се намали изпотяването. Сварете две четвъртинки вода, след което добавете 5 до 6 пакетчета чай. Оставете чая да се охлади и накиснете краката в продължение на 30 минути. Накисвайте стъпалата всеки ден, за да ги поддържате чисти и свежи!

#2. Ябълков Оцет – Добре Познат и Потентен Противомикотичен Агент!

Ябълков Оцет

Чудесно домашно средство за лечение на гъбички по ноктите на краката е използването на ябълков оцет. Той е противогъбично средство, което може спокойно да се смесва с вода. Направете отвара 2:1 от него с топла вода и накиснете краката в продължение на 20 минути всеки ден. Подсушете добре и нанесете хидратиращ крем.

#3. Сода за Хляб – Убива Гъбичните Спори в Зародиш!

сода за хляб

Този продукт от домакинството се добавя в разтвори. Но можете  да направите паста от сода за хляб с минимално количество вода и да я нанесете директно върху стъпалото. Оставете я да седи на засегнатата зона за 10 до 20 минути, след това изплакнете с топла вода и подсушете добре. Содата за хляб може да се поръси и върху стъпалото или в обувките като прах за крака. Ако го направите, помнете, че трябва обувките и чорапите ви . Тя спомага за отделянето на излишната влага, докато лечебните и свойства работят за елиминирането на гъбичките по ноктите.

#4. Етеричните Масла – Събрали Цялото Антибактериално Здраве от Растенията!

етерични масла

Етеричните масла набират все по-голяма популярност при хомеопатичното третиране с цел възстановяване на дермата след онихомикоза. Много от тях имат естествени антибактериални и противогъбични свойства.

Някои етерични масла, които могат да помогнат за почистването на гъбичките по ноктите и кожата на краката са:

 • Масло от чаено дърво
 • Карамфилово масло;
 • Масло от градински чай;
 • Жасминово масло;
 • Лавандулово масло;
 • Масло от иланг-иланг;
 • Евкалиптово масло;
 • Канелено масло;
 • Лимоново масло;
 • Масло от лимоненава трева;
 • Масло от див риган;

Разредете което и да е от тях с основа, като кокосово масло или зехтин, преди да ги приложите върху кожата. Смесете желаното масло или комбинация от няколко с носещо и нанесете няколко капки върху засегнатия нокът или участък от дермата. Ако искате, можете да добавите две до три капки етерични масла във вани за крака.

#5. Зехтинът – Добър за Овкусяване на Салата и Почистване на Кожата на Краката!

зехтин, маслини

Зехтинът съдържа олеуропеин, който е естествен противогъбичен и антимикробен агент. Може да се приложи върху ноктите на краката, за да се ограничи инфекцията и да се забърза възстановяването. Също така, полезен и за директен орален прием. С 1-2 с.л. на ден ще подсилите имунната си система, премахвайки гъбичките на ноктите на краката. Подходящ е и за маски за лице.

Кажете Сбогом на Гъбичките с Добра Хигиена!

крака без гъбички

Запарената кожа може да е чудесен гостоприемник за онихомикзните спори. Не им позволявайте да се превръщат в господар на естетиката и здравето на тялото ви. Грижете се добре за личната си хигиена, действайки превантивно срещу появата им. Пазарът предлага достатъчно натурални средства за справяне с проблема. Можете да се обърнете към Promicil, за да си помогнете за бързото възстановяване на дермата на краката. Помнете, всичко е във вашите ръце!

Емилия Йорданова

Leave a Reply