Как Да се Справим с Често Срещаните Проблеми с Кожата след 30?

жена, проблемна кожа

Възрастта оказва своето влияние върху състоянието на човешката дерма. През пубертета страдаме от спорадични изблици на акне ои тя започва постепенно да се изчиства с настъпването на 20-те. Но след издухването на 30-тата свещичка върху тортата за рождения ни ден, процесите в тялото се забавят. С тях и синтезът на всички важни вещества в организма.

Но как да тълкуваме това? Започваме ли постепенно да губим от своето здраве и натурална красота, когато остаряваме? Колкото и да е неприятен, отговорът на този въпрос е ‘Да!’. Цялата козметична индустрия разчита на присъщата на всеки суетност, за да постига възвръщаемост на инвестициите и печалба. Защо?

Човешката кожа, особено по лицето, където е най-фина, има нужда от постоянно подхранване с полезни за нейното добро състояние съставки. Мъжката дерма е с по-голяма плътност от тази на нежния пол, затова и типовете продукти се различават по състав. А имат и варираща консистенция.

Някои хора се раждат или придобиват хронични дерматологични проблеми. Те най-често са на нервна основа и предизвикани от стрес. Типичен пример за проявление на проблемна кожа са вирусите на херпес симплекс – 1 и псориазисът. Препоръчително е да се използват продукти с високо съдържание на чисти растителни и билкови екстракти. Пример за такъв е кремът с лека и нежна био-формула за чувствителна дерма Intenskin.

Коя Кожа Се Счита за Проблемна?

око, кожа, лице

Дермата е отбранителната кула на тялото. Нейният най-горен слой – епидермисът – действа като органичен филтър срещу вредното влияние на различни фактори от околната среда. Такива могат да бъдат радиационното излъчване на UV (ултравиолетовите) лъчи на слънцето, фините прахови частици, различните вируси, бактерии и микроогранизми.

Епидермалният слой се състои предимно от натрупани мъртви клетки. Под него е разположена самата дерма. Тя е своеобразна мрежа от колагенови и еластинови влакна. Има предпазна, подхранваща и оксидираща функция. Подкожието е третата най-долна част на кожата. То защитава от механични удари.

Всичко, което консумираме директно или индиректно, дава отражение върху нашата кожа. Може да не сте обръщали внимание, но консумацията на прекомерно количество млечни продукти води до омазняване. Алкохолът и никотинът пък – до засушаване. Извършвайте редовен детокс в домашни условия, за да премахнете вредните елементи от организма.

За проблемна кожа се счита всяка една, която страда от хронични възпаления, прекомерно омазняване или засушаване. Особено в зряла възраст. Това обикновено се отдава на хормонални нарушения, водещи до смущения в производството на себум. Мастните клетки се свързват с бактериите вътре в тялото, тъй като порите са задръстени и не им позволяват да излязат на повърхността.

Ето и няколко бързи и лесни съвета за справянето с чувствителната и възпалена кожа:

 • Старайте се да минимализирате наситените с рафинирани захари храни. Същото важи и за подбора на алкохол.
 • Небалансираната диета, както и редуването на периоди на гладуване и преяждане, също могат да се отразят негативно на дермата. Те водят до сериозен хормонален дисбаланс и проблеми с обиколката на талията.
 • Пазарувайте сезонни плодове и зеленчуци от магазина. С цел оптимизиране на времето и намаляването на шансовете за покупка на ‘изкушения’ – правете го 1-2 пъти седмично под строг списък.

Какви Са Функциите на Кожата?

листо, женско лице

Основните функции на човешката кожа могат да се групират по следния начин:

 • Сензорна: Спомага за достоверното възприемане на допир, натиск, промени в температурата, вибрации и удари.
 • Терморегулаторна: Ключова роля в поддържането на нормална средна телесна температура.
 • Синтезът на Витамин D в Тялото: Това се случва чрез поглъщането на определено количество UV-радиация от дермата. Витаминът спомага за образуването на калций, без който не можем да имаме здрава коса, кожа и кости.
 • Отговаря за Количеството Меланин в Организма: Определя тоналността на цвета на кожата, както и адсорбацията на вредната радиация в околната среда.
 • Защитна: Главно срещу механизми травми.
 • Бариерна: Предпазва ни от навлизането на опасни бактерии, гъби, вируси и вещества.
 • Имунна: Важен компонент във функционирането на нашата имунна система.

мъж, крем за лице

Кои Храни Да Избягваме на Всяка Цена, За Да Благоприятстваме Дермалното Здраве?

Градивен принцип на здравословното хранене е изключването на богатите на мазнини изделия. Не говорим за наситените с полезните Омега-3 и -6 мастни киселини, без които нашето тяло и мозък не функционират правилно. Те са много важни и за добрите pH-нива и степента на еластичност на кожата. Експертите-дерматолози препоръчват и ограничаването на високомаслените млечни продукти. Но не и цялостното им изключване от седмичното меню, тъй като могат да бъдат есенциални за здравината на косата.

Как Да Се Храним Правилно за Освежена, Сияйна и Правилно Овлажнена Дерма?

Популярният антропософски* дерматолог д-р Бригите Рьослер препоръчва похапването на поне 2 плода и 3 различни зеленчука на ден. Так ще стимулиране метаболизма и отделителната функция на тялото си. А когато те са забързани, синтезът и производството на важни хормони в тялото също се нормализират. Богатите на горчиви вещества (цикорията) са повече от полезни за пречистването на най-горния епидермален слой.

*Какво Е Антропософия?

Това медико-философско движение е създадено от австрийския учен Рудолф Щайнер (1861-1925). Основният принцип на методиката на повлияване на здравословни, душевни, психологически и емоционални условия е, че болестите често възникват от стрес и негативни емоции. Процедурите винаги започват с конвенционално поставяне на диагноза, а впоследствие се изследват и психо-социалните фактори в живота на индивида. Постулатите и препоръчват живот в хармония с природата, околната среда и другите хора с цел по-добро здраве.

Щитовидната Жлеза и Хормоните – Враг и Приятел №1 на Дермата!

жена, кожа

Имайте предвид, че хипофизната жлеза при средностатистическия индивид работи най-активно вечер. Затова е и от изключителна важност да се наслаждаваме на достатъчно количество здравословен сън. Емоционалният дисбаланс често води до преяждане със сладки изделия, които карат мозъка ни да отделя допамин – хормонът на щастието. Тази тактика за справяне с депресията е само краткотраен вариант. Ако я поддържате в дългосрочен план, не само ще задълбочите проблема, но и рискувате да натрупате излишни килограми.

А с тях идва и хормоналният дисбаланс. Грижете се за работата на своята щитовидна жлеза, за да може тя да произвежда хормони по нормален и правилен начин. Хранете се природосъобразно, детоксикирайте тялото и се движете повече. Иначе ще се превърне в най-големият ви враг!

5 Бързи Съвета за Повлияване на Кожа, Склонна към Раздразнения:

 1. Намерете добър начин за отпускане на напрежението и минимизирайте стреса.
 2. Радвайте се на спокоен и дълбок сън.
 3. Хранете се балансирано и извършвайте пълно пречистване на черния дроб с горчиви вещества.
 4. Правете редовни физически упражнения.
 5. Дайте нужното внимание и нежна грижа на своята дерма, почиствайки и подхранвайки я с натурални изделия.

Кожата – Огледало на Нашата Душа и Тяло!

жена, огледало, пъпка

Кожата е огледало на нашето емоционално и физическо състоние. Запомнете – тя е щит, който поема всички удари на свободните радикали, фините прахови частици и UV-лъчите на слънцето около нас. Подарете и здраве, за да се радвате на красота. Прилагайте натурални изделия, които я подхранват и хидратират по естествен начин. Това важи с пълна сила за хора, които имат хронични проблеми с псориазис. Не забравяйте да обърнете внимание и на кожата по устните, тъй като и тя е склонна към проблеми – напуквания, образуване на херпеси, лющене. Потребтелите споделят позитивни мнения за WondaLips, филър за обемни и красиви устни.

 

Емилия Йорданова

Leave a Reply