Джинджифил – Основни Ползи за Здравето + Как Се Яде

джинджифил, чай, сух

Предполагаме, че всички от вас са чували за джинджифил – някои обичат да добавят сушен или смлян джинджифил към ястията, които готвят. Други пък се фенове на чаят от джинджифил – освен да помага при настинки, той е изключително мощен агент за детоксикация и прочистване на организма.

Растението Джиджифил принадлежи към семейство Zingiberaceae – заедно с куркумата и кардамона. Обикновено използваме корена му – независимо дали става въпрос за чай, подправка или добавка. Джинджифилът е известен по цялата планета – пристига в Европа за първи път от територията на днешна Индия в Азия през 15в. по пътя на подправките. Днес е разпръснат из цялата планета, като се отглежда дори и на Хавайските острови. Благоприятен е да расте и под лоши условия, в почти всякакъв вид почва. Много исторически проучвания сочат, че е бил използван още от Древните Гърци и Римляни. Те са знаели за неговите свойства именно срещу настинките и болките. Безспорно днес джинджифилът е от онази суперхрани, която разполага с толкова полезни свойства, че ни е трудно да ги преброим! Интересен факт е, че през 2018г. световната продукция от джинджифил възлиза на 2.8 милиона тона, като лидер с 32% от производството остава Индия, следвани от Китай и Нигерия.

Нашият екип е фен на това така мултифункционално растение. Но осъзнаваме, че не всички са наясно със всичките му ползи и трикове, които могат да използват, за да консумират джинджифил. Заради това сме подбрали седемте най-популярни и важни от тях. Ако все още не сте опитвали джинджифил – което би било малко странно – незабавно си го набавете! Но преди това останете до края на статията, за да разберете кои са най-известните ползи на това пикантно и ароматно растение!

Джинджифилът е Основен Източник на Гингерол – Изключително Мощен Здравословен Елемент!

джинджифилУникалният аромат и вкус на джинджифила идват от неговите естествени масла, най-важното от които е гингеролът. Този елемент е изключително здравословен. Благодарение на многото вариации на джинджифила – сушен, стърган, под формата на масло или чай, е много лесно да се сдобием с нужната доза гинерол, за да се почувстваме по-добре.

Гингеролът е основното био-активно съединение в джинджифила, като той отговоря за голяма част от неговите полезни свойства. Това е така най-вече, защото има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Именно той е виновникът за много от свойствата на джинджифила, които разглеждаме по-долу.

Джинджифилът Може Да Се Справи Отлично с Раздразнен Стомах

мъж, стомах

Някои изследвания показват, че джинджифилът може да помогне за облекчаване на сутрешната разположение при бременните жени, както и като цяло при раздразнен стомах. Няма значение дали това е в следствие на лоша храна или след определено лечение, например. Тук джинджифилът работи под всякаква форма – ако предпочитате чай за естествен детокс, направете си една приятна, топла чаша. Ако предпочитате да го добавите към някои от ястията си или към сутрешно смуути – това също са добри варианти.

След множество проучвания, учените достигат до извода, че дневната доза джинджифил при стомашни проблеми би трябвало да е 1500mg (милиграма). Препоръчваме да не я надвишавате, но трябва да имате предвид, че и по-малка също би свършила добра работа.

Чаят от Джинджифил Помага При Настинка

семейство, грип

Много хора приемат джинджифил, когато искат да се възстановят от настинка или грип по-бързо. Макар и учените да нямат съгласие по въпроса, то чаят като цяло помага в такива случаи. В допълнение с пикантния аромат на джинджифила, това може да окаже добри свойства на респираторните пътища. Изследвания от 2013.г показват, че дори и пресният джинджифил оказва положително влияние върху цялостната дихателна система. В допълнение на това, действа противовъзпалително, така че не се бойте да се сгреете с топла чаша чай от джинджифил, когато се чувствате настинали. Може да бъде в комбинация и с други полезни билки – този избор оставаме на Вас!

Може Да Понижи Холестерола, Кръвната Захар, и Да Помогне за По-Здрава Сърдечно-Съдова Система

чай, лимон

Съществуват множество проучвания, които твърдят, че приемат а джинджифил спомага за значително намаляване на нивата на LDL-холестерола и триглицеридите в кръвта. Също така през последната години излизат изследвания, според които джинджифилът също може да балансира кръвната захар. При едно от тях учените дават на 41 участници с диабет тип 2 по 2г. дневно джинджифил на прах. А крайните резултати гласят, че кръвната им захар се е понижила с 12%.

А ако търсите био-козметично средство с натурална формула за балансиране на кръвната захар, то може да разгледате натуралните капсули Inspilar.

Джинджифилът Има Противовъзпалителни Свойства При Остеоартрит

преглед стави

Остеоартритът е често срещан здравословен проблем. Той включва възпаление на ставите в тялото, което води до симптоми болки и скованост. Но противовъзпалителните свойства на джинджифила и специално гингероът може да бъде използван срещу тези неприятни състояния. В някои случаи дори джинджифилът може да бъде прилаган локално – особено под формата на масло.

Полезен е При Жените с Менструални Болки

жена, менструални болки

Менструалните болки вероятно са били част от живота на всяка жена поне веднъж през живота ѝ. А това е така, ако е късметлийка – голяма част от представителките на нежния пол страдат от този тип болки всеки месец.

Едно от традиционните приложения на джинджифила е свързано с облекчаване именно на болките по време на месечния цикъл. През този период се препоръчва да изпиете чаша чай от джинджифил или да си сготвите вкусна храна с джинджифил на прах.

Джинджифилът е Добър Антибаткериален Агент

Тук отново на помощ идва гингеролът – най-важното био-активно вещество на джинджифила. То може да намали риска от инфекции, благодарение на своите антибактериални свойства. Проучвания казват, че дори е способен да пази от грип и особено от респираторно синициалния вирус. Ако търсите натурален продукт с био-формула за детокс против паразити, препоръчваме да научите повече за Parazol.

В допълнение на това, джинджифилът е естествен почистващ агент за устната кухина и венците. Работи добре срещу устните бактерии, причиняващи възпаления като гингивит и парадонтит.

джинджифил

Здравето Днес Идва от Природата!

Колкото и да напредва науката и нейните изследвания, то не може да скрием, че всичко, което е нужно на хората да оцелеят толкова години, се крие в природата. Заради това по-често трябва да се обръщаме към нея, защото тя знае отговорите. С напредването на технологиите, природата остава малко на заден план – но това не трябва да бъде така! Фокусирайте се повече върху консумацията на свежи плодове и зеленчуци, разходките в планината или по плажа. Те ще ви дадат хармонията и здравето, от което се нуждаете!

Емилия Йорданова

Leave a Reply