Да се Отървем от Разширените Вени с Невен и Зехтин

верикозни вени на ръце

С напредването на възрастта голям процент от хората развиват разширени вени на краката. Когато те станат уголемени и подкожната тъкан се изпълни с кръв, заприличвайки на мрежата, която плете паяка, те вече се наричат варикозни вени. Отенъкът им обикновено е тъмносин, макар и понякога да отива в лилавата гама. Затрудненият достъп на кислород е основната причина за появата на този леко смущаващ визуален ефект.

Макар и най-често да засягат крайниците, това не означава, че не могат да се появят и в други части на тялото. Медицината обяснява състоянието с неспособността на клапите да се разширяват като хората. Нарушеният кръвоприток причинява венозна хипертония, която пък води до образуването на характерната симптоматика. Традиционната народна медицина използва различни средства за третиране на разширени вени, сред които най-популярните са невенът и зехтинът. Освен тях, много потребители споделят в различни форуми, че са доволни от ефекта на крема Neoveris.

Кои Са Факторите, Които Водят До Образуването на Варикозни Вени?

мъжки крака и обувки, чорапи

Официална статистика на Световната здравна организация (СЗО) сочи, че близо 1/3 от населението в зряла и напреднала възраст в западните общества страда от разширени вени. Медицината по принцип не счита този здравословен проблем за сериозен, тъй като не представлява пряка заплаха за здравето на индивида. Но това не означава, че той не пречи за извършването на нормални ежедневни дейности.

Болезнените отоци и парещите усещания в засегнатите части от тялото също не са рядкост. Мнозина се опитват да открият решение за този проблем, а някои вече дори са успели да го сторят, благодарение на нежния крем с успокояващо действие Varcosin, чийто натурален състав включва троксерутин, пелин, ментол, лайка, коприва, див кестен, кофеин, мед и гинко билоба.

Нека хвърлим и бърз поглед на основните причини за нарушаването на кръвопритока и появата на венозна хипертония:

  • Навлизането в 3-тата Възраст: Колкото повече остаряваме, толкова повече нашите органи започват да атрофират. Това важи с пълна сила и за кръвоносните съдове (артерии, венозни клапи) които постепенно губят от еластичността си. Когато кръвта не може спокойно да се придвижва към сърцето, тя се връща обратно там, където е дошла, което води до пренатоварване.
  • Напреднала Бременност: Износването на дете е сложна работа, която е свързана с много хормонални промени в телата на жените. Този процес увеличава обема на кръвта в организма, но и намалява потока от краката към таза.
  • Наднорменото Тегло: Затлъстяването е не просто естетически, но и сериозен здравословен проблем, тъй като може да доведе до редица тежки заболявания. Излишните мазнини и калории разширяват и затлачват кръвоносните съдове, което пък от своя страна води до хипертония и варикозни вени.

Кои Са По-Заплашени от Разширените Вени – Мъжете Или Жените?

бременна жена, уморени крака

Доскоро учените считаха, че от развиване на неприятните мрежоподобни отоци по крайниците са заплашени по-скоро жените, но изследване, проведено през 2003 г. в от група учени в Единбург, е на път да обори това твърдения. В опита са участвали 700 мъже и 800 жени на възраст между 18 и 64 години.

Върху тях са правени различни тестове, които е трябвало да определят, кои фактори от живота влияят най-силно върху развиването на варикозни вени. Противно на всички очаквания, 40% от мъжете са страдали от заболяването срещу 32% от представителките на нежния пол. Ако искате да се предпазите от това заболяване, трябва периодично да прилагате натурални методи за детокс в домашни условия!

Как Да Разпознаем Разширените Вени?

вените на кракаОтделно от характерните за заболяването мрежоподобни вени, наричани още и паяковидни или метличковидни, които са оцветени в синьо и лилаво, съществуват и още няколко различни симптома, които могат да се определят като типични за заболяването. По-наблюдателните дори могат да се досетят, че те са индикационни знаци, че вече са започнали да развиват варикоза.

 

Те биват:

  • Усещане за Тежест в Краката: Болки, които на първо време ни се струват фантомни, но после се превръщат в хронични. Обикновено се появяват вечер, когато тялото ни се отпусне, а имунитетът започва да пада. Могат да бъдат съпътствани от сърбежи, отоци, подутини, кафеникава пигментация на кожата, втвърдяване на дермата, чувство на непрекъснато парене, крампи в областта на мускулите и т.нар. ‘мравучкане’ – усещане, че нещо започва да човърка отвътре навън.
  • Завишените Нива на Съсирване на Кръвта и Възникването на Тромби: Те се дължат основно на разширяването са самите вени, както и на постепенното забавяне на движението на кръвта вътре в тях. Този симптом е много опасен, тъй като в по-тежки случаи може да доведе до откъсването на тромб, който впоследствие да стигне до белите дробове и да предизвика животозастрашаваща белодробна емболия. Разпознава се по това, че кожата над проблемните вени е зачервена на цвят и топла на усеща не.

Третиране със Зехтин и Невен – Може Ли Да Помогне?

невен и екстракт

Локалното прилагане на зехтин и невен върху разширени вени се счита за едно от най-добрите средства за третиране на варикоза, познати на народните лечители. Мнозина вярват, че те карат болезнените и парещи отоци да спаднат, а някои дори са на мнение, че те могат да имат и превантивен ефект.

На какво се дължи това? Първо, и двете натурални средства са мощни противовъзпалителни и антисептични агенти. Те могат да успокояват, почистят, хидратират и тонизират засегнатия участък. Веднъж абсорбирани от дермата, те намаляват размера на варикозните вени и засилват блокирания кръвоприток в областта.

Когато се смесят и се направи масаж на болезнения участък, усещането за тежест веднага започва да изчезва, а лимфната система работи по-бързо. По този начин се извършва детоксикация на тялото. С вредните вещества обикновено то се освобождава и от излишната течност.

А двете съставки влияят по следния начин:

  • Положителни Качества на Зехтина: Богат на Витамин Е, минерали и мастни киселини, които борят възпаленията и хармонизират кръвообращението. Възстановява функционирането на еднопосочните клапи. Антиоксидантите в него пък свеждат до минимални нива степента на разширяването на клапите.
  • Положителни Качества на Невена: Основните функции на това красиво цвете са антикоагулантните, противовъзпалителните и аналгетичните. То улеснява преминаването на кръвта през артериите, подобрява тонуса, премахва кожните проблеми и активира процесите, свързани с клетъчна регенерация на дермата.

зехтин и маслини

Майката Природа Знае Най-Добре!

Традиционните народни практики за облекчаване на даден симптом и невен дават положителни ефекти, дори и когато те са чисто психологически. Зехтинът и невенът са два доказали се натурални продукта, които са честа съставка в различните кремове за успокояване на болката и отоците от разширени вени. Понякога просто трябва да се вслушаме в съветите на Майката Природа и да се възползваме от даровете и, ако искаме да останем здрави! Не забравяйте за правилната комбинация на здравословни храни! Освен това се погрижете за здравето на сърцето си и регулирайте кръвното налягане, което може да доведе до разширени вени и много други здравословни проблеми.

Емилия Йорданова

Leave a Reply