Полезни и Вредни Храни за Профилактика на Простатата

мъж, простатаМъжествеността не се определя единствено от сексуалните и репродуктивните способности на индивида. Но те играят важна роля за самочувствието на силния пол. Неговите представители, които не могат да отговорят на очакванията на половинката си, обикновено имат проблеми във връзката. Те тайно се самообвиняват, придавайки на еректилната дисфункция подчертано психологически нюанс. Това само задълбочава проблема.

Често срещани ли са проблемите с простатната жлеза при мъжете над 60? Сигурно ли е, че ще страдаме от такива? Какви са възможните методи за натурална профилактика у дома? Каква роля играят храните, които консумираме, за нашето сексуално и репродуктивно здраве?

Представителите на силния пол, които искат да се радват на споделена интимна наслада във връзката си, трябва да се грижат за своето здраве. Мнозина чакат до превръщането на проблемното уриниране и преждевременната или закъсняла еякулация в хронични преди да отидат на лекар. Но това единствено задълбочава риска от задълбочаването на сексуалната дисфункция и развиването на рак на простатата.

Повечето експерти препоръчват правенето на специални упражнения с цел превенция на уголемяването на простатната жлеза. Уролозите съветват и да наблегнем на приема на някои храни, богати на цинк, желязо и Витамин C. Компенсирайте наличието на повече продукти в менюто си с изключването на други, които повлияват негативно на органите от пикочно-половата система.

Прилагането на средства с натурални екстракти за повлияване на либидото и извеждането на течности извън тялото също е препоръчително. Пример за такова средство e Просталис с формула, включваща репей, хвойна, бяла коприва, кипрей и блуграс.

Симптоми на Доброкачествената Простатна Хиперплазия (ДПХ)

Мъжете често се шегуват помежду си, че простатата може и да има големината на орех, но боли колкото удар с камък. Именно парещата сензация и болезненото усещане са сред първите симптоми на уголемената простатна жлеза. Другият най-лесно разпознаваем признак е честото ставане до тоалетната нощем и цялостното затруднено уриниране. Можете да се пробвате да облекчите степента на негативно въздействие, правейки полезни комбинации от различни храни. Редовният детокс на тялото в домашни условия също е препоръчителен.

проблеми с простата, лекарУролозите твърдят, че приблизително 50% от мъжете в зряла възраст над 60 години страдат от този проблем. Все още се спори за точните причини за възникването му. Едната от теориите е, че жлезата не спира да расте през целия живот. Тя започва постепенно да притиска уретрата, превръщайки ходенето до тоалетната в трудна задача. Трябва да се направи и сериозна разлика между рака на простатата и ДПХ. Двете заболявания се третират по различен начин. Изисква се посещение при лекар, за да се определи точна диагноза и последващо лечение.

Ето и признаците, за които трябва да внимавате:

 • По-често ходене до тоалетната през деня през кратки периоди от време.
 • Нощно уриниране без извеждане на течности от тялото.
 • Задържане на урина и признаци на интоксикация.
 • Забавено начало на диуретичния процес – невъзможност на струята да тръгне веднага.
 • Прекъсвания в струята, слаба струя и остатъчна струя, дължащи се на недоброто изпразване на пикочния мехур.

Бенигнена Простатна Хиперплазия и Мъжките Хормони:

Също като жените, мъжете също разчитат на наличието на своите полови хормони, за да поддържат нормална сексуална и репродуктивна функция. Всяко нарушение в концентрацията на различни вещества и елементи в организма, води до появата на сериозни проблеми. Забавеният синтез на тези вещества в тялото с напредването на годините води до естественото уголемяване на жлезата.

Тя е важна част от пикочно-половата система на силния пол. Отговаря за спермогенезата и спомага за създаването на здраво поколение. Експертите-уролози препоръчват да наблегнем на хранителните изделия, богати на съответните вещества, стимулиращи производството на главните мъжки полови хормони. Това важи с пълна сила за мъжете в зряла и напреднала възраст.болки, събуждане по време на сън

Природосъобразно Хранене за Здрава Простата

Американското дружество за борба с рака сигнализира, че всяка година се регистрират над 180,000 нови случая на рак на простата само в САЩ. Университетски и медицински изследователски центрове съветват да се придържаме към по-изчистена и природосъобразна диета в седмичното си меню. Включването на повече зеленолистни и пъстроцветни зеленчуци, например, е чудесен начин да благоприятстваме правилното извеждане на течности.

Този съвет дори е публикуван в ‘Американски журнал за клинично здраве’. Проучване на списанието сочи, че мъжете трябва да се придържат към веганска и вегетарианска диета в зряла възраст. Така рискът от развиване на рак на простатата става с -35% по-нисък. Дори и в сравнение с тези, които са се придържали към невегетариански, лакто-ово-вегетариански, песко-вегетариански или полувегетариански хранителен режим.

мъж, приготвящ храна

Ето и някои от основните насоки за природосъобразно хранене с цел превенция на проблеми с простатата и затруднено уриниране от Д-р Гео Еспиноза Той е лекар по натуропатична и функционална медицина в Ню Йорк, САЩ. А също и автор на бестселъра „Процъфтявай, не само оцелявай“ (‘Thrive, Don’t Only Survive’).

 • Нека хранителният режим е на растителна основа.
 • Менюто трябва да се състои основно от плодове и зеленчуци.
 • Диетата следва да е с ниско съдържание на вредни мазнини и висока концентрация на фибри.
 • Включените в нея прости захари следва да се ограничат максимално.

Препоръчителни Храни и Полезни Елементи срещу Уголемена Простата

Вече подчертахме значимостта на природосъобразното хранене за доброто състояние на простатната жлеза и правилното извеждане на течности извън тялото. Именно фибрите в плодовете и зеленчуците спомагат това да се случи безпроблемно. Но на кои точно продукти да наблегнем?

ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЦУЧИ, ЯДКИ

По-долу сме описали някои от по-известните от тях:

 • Кръстоцветни Зеленчуци: Познавате техни представители, като броколито, карфиолът, обикновеното и къдрево зеле. Най-важната им характеристика е, че съдържат фитохимикали и антиоксиданти, които борят раковите клетки.
 • Сьомга: Всички риби и морски дарове, които имат Омега-3 мастни киселини и полиненаситени мазнини, действат ползотворно на мъжката сексуална функция.
 • Бразилски Орехи: Съдържат селен, който носи много ползи на простатата. Богати са и на желязо, което е важно за репродуктивната система.
 • Домати: Ликопенът в тях има превантивно действие срещу развитието на ДПХ. Проучване на здравния журнал ‘Ракова епидемиология, биомаркери и превенция’ сочи, че консумацията на 10 (десет) порции седмица намалява риска от бенигнена хиперплазия на простатата с 18%.
 • Горски Плодове: Боровинките, ягодите, малините и къпините са богати на антиоксиданти, които понижават оксидативния стрес в тялото.
 • Тиквено Семе: Наситено с цинк, който стимулира синтеза на мъжките полови хормони.

Храни, Водещи до Проблеми с Простатната Жлеза

Богатите на вредни мазнини и захари хранителни продукти са изключително вредни за простатната жлеза и цялата пикочно-полова система. Същото важи и за полуфабрикатите и преработените меса. Колкото и мъжествено да звучи консумацията на червено месо, тя също е противопоказна.

По-долу сме посочили конкретно, кои са най-вредните за сексуалната и репродуктивна функция продукти:

 • Червено и Преработено Месо: Наденици, хотдог и свинско;
 • Млечни Продукти с Високо Съдържание на Мазнини: Пълномаслени мляко, бяло сирене, кашкавал, крема сирене, кисело мляко, масло и сладолед;
 • Алкохол: Всички видове в големи количества, като към това число включваме никотина и тютюнопушенето;
 • Наситените Мазнини: Месо, млечни продукти, дресинги за салати, сладкарски изделия и полуфабрикати;

Природосъобразното Хранене – Пълноценен Интимен Живот и Здраве!

щастлива двойка

Воденето на живот близо до Майкта Природа създава всички предпоставки за добро здраве. Консумацията на нейните чисти и естествени продукти пък предполага поддържането на хармония в междупартньорските взаимоотношения. Както и взаимно удовлетворителен сексуален живот. Винаги можете да допълните картината на страстта с натурален продукт с био-формула за благоприятстване на пикочно-половата система. Капсулите Testo Y оказват положително влияние върху либидото и потентността.

Емилия Йорданова

Leave a Reply