Автоимунна Диета – Действа Ли Противовъзпалително?

автоимунна диета, палео, плодове

Автоимунните заболявания представляват вид атака на тялото ни върху нашето здраве. Звучи нелогично. Но и автоголовете по време на мач са на същия принцип. Те, също както и хроничните болести, могат да се проявят по всяко едно време. Обикновено са прекия резултат на прекомерния стрес, липсата на качествен сън и почивка. Много по-рядко са породени от генетични заболявания. Медицината счита, че ако се придържаме към специализиран режим на хранене, можем да намалим вероятността от вътрешни възпаления. А няма по-подходящ за целта от автоимунната диета.

Това не е обикновена диета за отслабване. Тя е известна още и като Автоимунен протокол (АП) диета, или автоимунна палео диета. Всъщност, тя е нейна вариация. Включва много противовъзпалителни продукти, като джинджифил, невен и зехтин. Спомага за пречистването на организма от никотин и помага при болки и отоци в ставите и кръста. Може да се прилага съвместно с натурални средства за оформяне на тънка и изящна талия, каквото е био-напитката за вталяване Keto Black. Ползите от нея с добре документирани в книгата на Мери Соломон от 2015 г. „Противовъзпалителна диета при автоимунни заболявания“.

Но подходяща ли е тя за хора, страдащи от автоимунен хепатит или тиреоидна болест? Как точно влияе на автоимунната система? Кои продукти влизат в противовъзпалителната диета? А кои храни и напитки на всяка цена трябва да избягваме? Кои са приликите и с палео-диетата?

Прочетете нашата подробна статия за автоимунната диета докрай, за да научите отговорите на всички тези въпроси!

Какво Е Автоимунната Диета и Как Помага на Тялото?

палео, плодове, зеленчуци, месо

При автоимунни заболявания, тялото погрешно атакува собствените си тъкани, причинявайки огромни вреди на здравето. Диетата с автоимунен протокол действа е подходяща за хора, страдащи от чревни възпаления, за които се счита, че са свързани с автоимунно заболяване. По-специално се смята, че тя възстановява имунната система и чревната лигавица, въздействайки на възпалителни заболявания, като ревматоидния артрит.

Автоимунната диета е разработена от д-р Лорен Кордейн. Тя е  ученият, който открива, че някои храни понякога могат да предизвикат възпаление при хора с автоимунно заболяване. Авторът Роб Уолф пък първи обяснява подробно автоимунния протокол в книгата си „Палео решение“ (‘Paleo Solution’), описвайки го като елиминационна диета. Сара Балантайн, доктор на науките и известна още като Палео Мама, се интересува задълбочено от този подход към възпалителните заболявания. Посвещава живота си на изучаването му и пише за това в своята книга „Палео Подходът“ (“The Paleo Approach’). Д-р Балантайн e един от водещите експерти в тази област на нутрицистиката.

Ето и основните принципи на АИП (автоимунен протокол) диетата:

 • Започнете, следвайки основните постулати на палео-диетата.
 • Избягвайте глутена, зърнените храни, бобовите растения, млечните продукти, захар и алкохол.
 • Не консумирайте зеленчуци, които растат на сянка – червен пипер, патладжан и домати.
 • Не припарвайте до яйца.
 • Консумирайте умерено количество плодове.

Кое Е Общото между АИП Диетата и Палео Хранителният Режим? Прилики!

плато

Автоимунната диета се счита за същата, като палео хранителният режим. Но, всъщност, е по-скоро нейна по-строга „версия“ . Основният принцип зад АИП диетата е, че автоимунните състояния са причинени от синдрома на „пропускливите черва“, или променената чревна пропускливост. В тези случаи, храната изтича през миниатюрни дупчици, провокирайки реакция и свръхреакция на имунната система. Но това я превръща по-скоро в продължение и доразвиване на палео методиката на консумация на храна.

Хората, които искат да спазват палео или автоимунната диета, могат да започнат, променяйки и някой лайфстайл навици, като:

 • Наспивайте се: Наслаждавайте се на между 8 и 10 часа сън на вечер. Може и повече, когато е възможно.
 • Управлявайте стреса: Какви стресови фактори можете да намалите или премахнете от живота си? Задайте си този въпрос и работете усилено върху намирането на решение.
 • Физическо натоварване: Избягвайте да се претоварвате. Интервалните тренировки с висока интензивност са много полезни за контрол на вътрешните възпаления.
 • Общувайте и се социализирайте: Много проучвания показват, че тези, които поддържат здрави социални връзки, са по-здрави, по-щастливи и живеят по-дълго.
 • Усмихвайте се: Не забравяйте и да се смеете по-често, за да сте по-чаровни за околните!

Кои Храни Да Махнем от Менюто, Когато Сме на Автоимунна Диета?

храни

АИП диетата не е режим, който сериозно ограничава избора на храни. Тя се фокусира върху по-здравословните вариации на добре познати и любими ястия. Както и тоталното елиминиране на други, които може и да са причината за наличието на вътрешни възпалителни процеси.

Нека да разгледаме храните, от които трябва да се лишите, докато сте на автоимунна диета:

 • Зърнени изделия: ечемик, булгур, царевица, кускус, камут, просо, овес, ориз, ръж, лимец, пшеница и пшеничен зародиш;
 • Фасул и бобови растения: черен боб, леща, фъстъци, грах и пинто;
 • Всички соеви продукти: едамаме, мисо, соево мляко, соев протеин, соев сос, темх, тофу, соев лецитин и фъстъци;
 • Ядки: всички ядки и орехово масло, включително фъстъци;
 • Семена: чиа, какао, лен, сусам, слънчоглед и разтворимо кафе: Подправки на базата на семена: анасон, анато, семе от целина, кориандър, кимион, копър, сминдух, горчица и индийско орехче, маково семе, сусам, лют подправка, звезден анасон, кимион, кардамон, хвойна, черен пипер, смрадлика, цял ванилов фасул.
 • Млечни продукти: масло, сирене, краве мляко, кремове, замразени десерти, козе мляко, маргарин, майонеза, овче мляко и суроватка;
 • Яйца;
 • Сенници: патладжан, годжи бери, сладки и люти чушки, сосове от лют пипер, домати и картофи;
 • Рафинирани и обработени масла: включително растителни масла;
 • Захари: агаве, бонбони, шоколад, царевичен сироп, високо фруктозен царевичен сироп и захароза;
 • Стевия и не-хранителни подсладители: ацесулфам калий, аспартам, неотамим и сукралоза.
 • Емулгатори, сгъстители и други хранителни добавки: гуарова гума, карагенан, зантанова гума, целулозна смола и соев лецитин;
 • Алкохол;

Кои Храни Можем Да Ядем при Противовъзпалителната Автоимунна Диета?

аип хранителна пирамида

Онова, което трябва да знаете, е, че колкото и да е полезна автоимунната диета, не се налага да сте на нея завинаги. А дори и да страдате от сериозно заболяване, което го изисква, пак ще можете да си позволите по някое забранено лакомство. Но АИП хранителният режим е полезен за тялото, тъй като минимизира вероятността от появата на нови възпаления. А и въобще не е беден на позволени хранителни продукти. Прецените ли, че искате да приемате и още нещо, което да подпомогнете горенето на вредни мазнини – пазарът предлага много натурални продукти. Подходящ и лесен за употреба е FitoSpray за забързване на метаболизма.

Ето и кои са основните видове позволени храни по време на АИП диетата:

 • Всички зеленчуци, с изключение на сенниците;
 • Висококачествена морска храна, която е богата на Омега-3 мастни киселини;
 • Ферментирали храни;
 • Постно месо и черен дроб;
 • Малки количества плодове;
 • Естествени масла, като зехтина и тези от кокос и авокадо;

Здравословното Хранене Предотвратява Възпаленията!

зелена салата, кантар

Здрав дух в здраво тяло. За да постигнем този съвършен баланс, следва да сме много внимателни за своето душевно, интелектуално и физическо развитие. Ако пренебрегнем грижата дори и само за едно от тях, то няма как да бъдем пълноценни личности.

Иван Даскалов

Leave a Reply